top of page
  • Neja Battelino

6 PRAVIL ZA USPEŠNO SKUPINSKO UČENJE

Učenje v skupini je zelo učinkovito, zato ti ga toplo priporočam. Več o prednostih učenja v skupini si lahko prebereš v članku ‘7 prednosti učenja v skupini’. V tem članku pa si lahko prebereš, katera so pravila, ki se jih morate v skupini držati, da bo učenje kar se da uspešno.


Svetovalnica Psihopolonica - Učinkovito učenje

1. Na sestanek s skupino vsi pridemo točno.

Če vsi pridemo točno, lahko ob dogovorjeni uri začnemo z učenjem. Tako ostanemo motivirani.

Kadar pa nekoga čakamo, nam motivacija pade in hitro se zatopimo v klepet o drugih stvareh in nato z učenjem začnemo kasneje, kot smo se dogovorili.


2. Na učenje v skupini se pripravimo.

Doma si pripravimo, kar potrebujemo in to prinesemo s sabo (zapiske, knjige, pisala). Tako ne izgubljamo časa (ko nekdo 5 minut išče zapiske, drugi pa ga gledajo in čakajo).

Če smo se zmenili, da bomo v skupini samo ponavljali, se učimo že doma.


3. Vsi v skupini znamo približno enako.

V skupini lahko ponavljamo ali pa se skupaj učimo od začetka.

Pomembno je, da se prej dogovorimo, kaj bomo skupaj počeli. Težko se je učiti skupaj, ko nekdo že nekaj zna in potrebuje samo ponoviti in preveriti svoje znanje, drugi pa niso še niti odprli knjige in sploh ne vejo za kaj se gre.

Najbolje bomo izkoristili čas, če bomo vsi znali približno enako.

Seveda je prednost skupine tudi to, da lahko drug drugemu pomagamo in drug drugemu kaj razložimo. Ni pa okej, da ko ponavljamo dva dni pred testom ali izpitom, nekdo pričakuje od skupine, da mu bodo razložili celo snov.

Kadar se skupaj učimo od začetka je pomembno da upoštevamo pravila uspešnega učenja in ne izgubljamo časa. Več o izgubljanju časa med učenjem si lahko prebereš v članku ‘7 zapravljivcev časa med učenjem’.


4. Naredimo si urnik.

Skupaj si naredimo urnik in se ga držimo. Na urniku si označimo kdaj se bomo učili, kdaj bomo klepetali, kdaj je odmor za kavo, kdaj gremo na kosilo...

Ponavadi se učimo s prijatelji, zato je zelo pomembno, da vemo kdaj bo čas za druženje. Tako se bomo med učenjem lažje osredotočili na učenje.


5. Drug do drugega smo potrpežljivi in spoštljivi.

Pomembno je, da vemo, da tudi med tem, ko nekomu nekaj razlagamo, ponavljamo.

Skupina je super za to, da preverimo, če smo med individualnim učenjem kaj pozabili in da sošolce ali kolege prosimo, da nam pomagajo, če kaj ne razumemo.


6. Spoštujemo svoje potrebe in potrebe drugih.

Če smo lačni, žejni ali nas zebe, se težko osredotočimo na učenje. Zato je pomembno, da poskrbimo za dobro počutje, ker bomo tako zmožni skupini dati največ, kar lahko.

Trajanje učenja prilagodimo težavnosti snovi in drug drugemu. Predlagam, da se ne učite manj kot 30 minut in ne več kot 90 minut.


Želim ti veliko zabave in uspehov pri učenju s svojimi sošolci. :)


Če imaš težave pri učenju ali pa ti učenje vzame preveč časa in ne dosegaš zaželjenih rezultatov, se prijavi na tečaj Učenje učenja na psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o tečaju si lahko prebereš na moji spletni strani. (tukaj)


(Članek je informativne narave. Vir: Večino znanja o učinkovitem učenju sem pridobila na spletnem tečajo Learning How to Learn in s svojimi iskušnjami učenja med študijem.)

Comments


bottom of page