top of page

Psihoterapija z otroci in mladostniki

Geštalt psihoterapija otrokom in mladostnikom omogoča raznovrstne izkušnje za spoznavanje samega sebe ter jim nudi raznovrstne možnosti za verbalno in neverbalno izražanje svojih prej neizraženih čustev na nov in zdrav način.

Tako otroci in mladostniki izboljšajo svojo samopodobo, se naučijo zavestne skrbi zase, se bolj zavedajo sebe (svojih čustev, misli, idej), se naučijo novih načinov izražanja čustev ter se naučijo imeti boljši stik sami s sabo in s svojo okolico.

 

Ker je spoštljiv in zaupen psihoterapevtski odnos temelj dobrega psihoterapevtskega procesa in že sam po sebi vpliva na celjenje otroka ali mladostnika, je temeljna naloga psihoterapevta, da z otrokom ali mladostnikom vzpostavi dober odnos.

abstract-2501117_1920.jpg

V geštalt psihoterapiji nezaželeno vedenje otroka ali mladostnika, ki je vzrok za obiskovanje psihoterapije, obravnavamo kot strategijo, ki je nastala z namenom, da se ta zaščiti in izrazi svoje potrebe. Z nezaželenim vedenjem otroka in mladostnika se ne ukvarjamo direktno, ampak je namen psihoterapevtskega procesa, da otrok ali mladostnik izrazi svoja prej neizražena čustva in se nauči novih strategij s katerimi se zaščiti in izrazi svoje potrebe – tako nezaželena in neučinkovita vedenja navadno izginejo.

 

Pomembno je, da je psihoterapija za otroka ali mladostnika pozitivna izkušnja, zato se v psihoterapiji z otroci in mladostniki poleg pogovora uporabljajo tudi različne tehnike, ki so otrokom in mladostnikom zabavne in zanimive - geštalt psihoterapija z otroci in mladostniki uporablja različne tehnike igralne psihoterapije in različne tehnike likovne psihoterapije.

girl-3231843_1920.jpg

Vir:

Violet Oaklander: Windows to our Children,

Rinda Bloom: The Handbook of Gestalt Play Therapy

bottom of page