top of page
  • Neja Battelino

5 TEHNIK ZA UČINKOVITO SKUPINSKO UČENJE

Učenje v skupini (ali v paru) toplo priporočam, saj je zelo učinkovito. Zakaj je učenje v skupini učinkovito, si lahko prebereš v članku ‘7 prednosti učenja v skupini’.

Da bo učenje v skupini čim bolj uspešno, se moramo držati nekaterih pravil uspešnega učenja, ki so opisana v članku ‘6 pravil za uspešno učenje v skupini’.


V tem članku pa si lahko prebereš, kako naj učenje v skupini poteka.


Kako se lotiti učenja v skupini?


Če začenjate z učenjem v skupini in se pred tem niste še nič učili, si lahko pomagate z naslednjo tehniko:


1. RAZDELITE SI DELO

Ko se dobite si razdelite snov. Nato vsak v tisšini predela svoj del snovi in izpiše ključne besede. Nato drug drugemu predstavite, kar ste predelali. Tako ni treba, da vsi predelate celo snov, ampak vsak samo del snovi. Pomembno pa je, da ste pozorni, ko drug drugemu snov predavate in da si prepišete izpiske.

Ta tehnika se dobro obnese, ko imate premalo časa. Nato lahko skupaj ponavljate z eno od spodaj naštetih tehnik.


Kadar pa v skupini le ponavljate in ste se prej vsi učili že individualno, vam bodo prišle prav naslednje tehnike:


2. VPRAŠANJA

Vsak od vas naj sestavi vprašanja za določen del snovi. Tako da boste imeli vprašanja, ki zajemajo celotno snov. Nato sprašujte drug drugega.

Tako boste videli, kako dobro ste pripravljeni in koliko znate. Vsak zase naj si označi, česa še ne zna in naj na tista vprašanja odgovori večkrat.

Tako se učimo, ko odgovarjamo na vprašanja, ko preverjamo pravilnost odgovorov in ko poslušamo druge.


3. UČNE KARTICE

Ta tehnika je še posebej primerna, ko se učimo tujih besed, oblik glagolov in matematičnih formul. Tehnika je podobna tehniki postavljanja vprašanj.

Vprašanja napišemo na manjše liste in na drugo stran teh listkov napišemo odgovore (npr. na eno stran listka napišemo ’vzeti’, na drugo stran pa ’to take, took, taken’). Kartice damo na kup. Nato po vrsti, vsak eno, izvlečemo in poskušamo povedati, kaj je na drugi strani.

Kartice, na katere ne znamo odgovoriti, damo na poseben kup, da jih lahko izvlečemo večkrat, dokler se vsebine ne naučimo.


4. IGRA VLOG

Lahko se ’igrate’ učitelje in učence. Ta tehnika je še posebej koristna kadar se učite za ustno spraševanje ali ustni izpit.

Čim bolj se boste vživeli v vloge (še posebej v oponašanje učitelja), bolj se boste zabavali in si s tem več zapomnili.

To je tudi zelo dobra vaja za tiste, ki imate tremo.


5. RAZLAGANJE

Tudi, ko drug drugemu razlagamo snov, se veliko naučimo. Lahko si razdelimo, kdo bo razložil kateri del snovi.

Ko nekdo razlaga, ga pozorno poslušamo, mu pomagamo, če se mu kje ’zatakne’ in ga dopolnimo, če je kaj pozabil.


Če imaš težave pri učenju ali pa ti učenje vzame preveč časa in ne dosegaš zaželjenih rezultatov, se prijavi na tečaj Učenje učenja na psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o tečaju si lahko prebereš na moji spletni strani. (tukaj)


(Članek je informativne narave. Vir: Večino znanja o učinkovitem učenju sem pridobila na spletnem tečajo Learning How to Learn in s svojimi izkušnjami učenja med študijem.)

bottom of page