top of page
  • Neja Battelino

KAJ JE ADHD?

ADHD (motnja pomanjkljive pozornosti s hiperaktivnostjo ali brez oz. motnja pozornosti s hiperaktivnostjo oz. hiperkinetična motnja) je nevrološka razvojna motnja.

To, da se ADHD kategorizira kot nevrološka motnja, pomeni, da ima biološko podlago, kar pomeni, da možgani posameznikov, ki imajo ADHD delujejo drugače. Kaj natančno se dogaja v možganih posameznikov z ADHD, še točno ne vemo, vemo pa, da motnja ADHD pri posamezniku vpliva na pozornost, delovni spomin, samokontrolo, postavljanje ciljev, načrtovanje in prilagajanje odziva na spreminjajoče se situacije. Bolj podrobno o simptomih ADHD in kako se izražajo, si lahko preberete v članku: Simptomi ADHD pri otrocih in mladostnikih.


Svetovalnica Psihopolonica ADHD

Motnja ADHD se kategorizira kot razvojna motnja, saj se pri posamezniku simptomi pojavijo že v otroštvu. Čeprav se simptomi pojavijo že pred 12 letom, pa jih včasih opazimo šele kasneje (v mladostništvu ali pa celo šele v odraslosti), saj se simptomi pri vsakem posamezniku izražajo na svoj način in v različnih situacijah, nekatere osebnostne lastnost pa lahko simptome tudi zelo dobro prikrijejo. Glavni znak ADHD je pomanjkljiva pozornost, kateri se lahko priključita še hiperaktivnost in impulzivnost. Več o tem kako se ADHD pri otrocih in mladostnikih izraža si lahko preberete v članki: ADHD se pri mladostnikih izraža na različne načine.


Včasih je zmotno veljalo, da je ADHD motnja vedenja, a danes vemo, da vzrok za ADHD ni niti slabo starševstvo niti otrokova ali mladostnikova kljubovalnost (kaj je vzrok ADHD zaenkrat še ne vemo). Otrok ali mladostnik s trudom ne more zmanjšati svojih simptomov in tudi starši na otrokove ali mladostnikove simptome ne morejo vplivati z vzgojnimi ukrepi.


Simptomi ADHD znatno vplivajo na delovanje otroka ali mladostnika na različnih življenjskih področjih ter na kvaliteto življenja, zato je pomembno, da je otrok ali mladostnik deležen takojšnje učinkovite obravnave, ki bo pripomogla k upadu simptomov. Kljub temu, da motnja ADHD ni ozdravljiva in posameznika spremlja celo življenje, posamezniki, ki so deležni dobre obravnave, lahko živijo zadovoljno in izpolnjujoče življenje. Več o obravnavi mladostnikov z ADHD si lahko preberete v članku: Pomoč in zdravljenje za mladostnike, ki imajo ADHD.


Če imate vi ali vaš otrok ADHD in razmišljate o psihoterapevtski obravnavi, ste vabljeni na uvodni pogovor. Na uvodni pogovor se lahko naročite na psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o tem, kako izgleda uvodni pogovor, si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)

(Članek je informativne narave.)

Viri:

World Health Organization (2016). International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th Revision (ICD-10).

Strong, J. in Flanagan, M. O. (2011). Motnja pozornosti in hiperaktivnosti za telebane.

American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5).

bottom of page