top of page
  • Neja Battelino

5 TRIKOV KAKO IZBOLJŠATI UČNI USPEH

Si želiš imeti boljše ocene in za učenje porabiti manj časa?

Preberi si, kako lahko na preprost način, z majhnimi spremembami pri učenju, izboljšaš učni uspeh.


Svetovalnica Psihopolonica - Ućinkovito učenje

1. Vzemi si čas za prijetne aktivnosti

Kadar se učimo po več ur na dan, si moramo vzeti čas za krajše in daljše odmore med učenjem. V daljših odmorih počnimo nekaj, kar nas veseli, saj je tudi ta čas za učenje zelo pomemben. Zakaj?

Razmišljamo na dva načina:

osredotočen način, ko se na neko stvar osredotočimo in

razpršeni način, ko se osredotočimo na nekaj drugega, v ozadju pa še vedno 'premlevamo' tisto na kar smo bili prej osredotočeni.

Da se naučimo neko snov sta potrebna oba načina mišljenja. Zato je čas, ko počnemo nekaj prijetnega, prav tako pomemben, kot čas ko ‘sedimo za knjigo’. Je pa nujno, da pred prijetnimi aktivnostmi nekaj časa ‘sedimo za knjigo’ in smo osredotočeni na snov (Če želimo, da med prijetnimi aktivnostmi možgani ‘predelujejo’ snov, se moramo pred tem na snov za nekaj časa osredotočiti.).


2. Naredi si načrt učenja

Se začneš učiti tako, da začneš z branjem knjige ali zapiskov pa ne veš niti ‘za kaj se gre’, kaj se boš učil in koliko je snovi?

Veliko bolj smiselno je na začetku pogledati, kaj se bomo sploh učili. To naredimo tako, da preletimo celo snov, preberemo naslove in pogledamo slike. Nekatere knjige in članki imajo na koncu napisan povzetek. Ta povzetek je smiselno prebrati takoj na začetku, ker tako dobiš vpogled, celostno sliko, kaj se boš učil.

Ko veš, kaj se boš učil in koliko je snovi, si narediš načrt učenja:

1. Snov si razdeliš.

2. Organiziraš si čas za branje, obnavljanje in ponavljanje.


3. Naredi si urnik učenja

Ko si naredimo urnik učenja, vemo kdaj in koliko se moramo učiti, da bomo obvladali snov do nekega roka (test, izpit). Tako nam ne zmanjka časa in nismo ’v paniki’, saj lahko že, ko delamo urnik učenja, predvidevamo druge aktivnosti, odmore in čas za ponavljanje.

Urnik učenja pomaga tudi pri premagovanju odlašanja in nam da realen občutek, koliko časa porabimo za učenje.


4. Vzemi si čas za ponavljanje

Če tistega, kar smo se naučili, ne ponavljamo, to hitro pozabimo. Zato je pomembno, da si vzamemo čas za ponavljanje.

1. Ko začnemo z etapo učenja, najprej ponovimo, kar smo se že naučili (prejšnje dni).

2. Preden zaključimo z učenjem najprej ponovimo tisto, kar smo se naučili danes in nato še vse, kar smo se učili prejšnje dni.


5. Spanje

Veliko več se bomo naučili in veliko več znali, če si bomo vzeli dovolj časa za spanje. Za učenje je spanje pomembno, ker:

  • Med spanjem se čez dan naučena snov ‘prepisuje’ v naš dolgoročni spomin.

  • Med spanjem se možgani razstrupljajo. V budnem stanju se v možganih nabirajo strupi, ki jih med spanjem iz možganov ‘odplakne’. (Zato je pomembno, da se pred testi in izpiti dobro naspimo, saj gremo drugače na izpit z ‘zastrupljenimi’ možgani, ki delujejo veliko slabše kot naspani in ‘očiščeni’ možgani.)


Če imaš težave pri učenju ali pa ti učenje vzame preveč časa in ne dosegaš zaželjenih rezultatov, se prijavi na tečaj Učenje učenja na psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o tečaju si lahko prebereš na moji spletni strani. (tukaj)


(Članek je informativne narave. Vir: Večino znanja o učinkovitem učenju sem pridobila na spletnem tečajo Learning How to Learn in s svojimi izkušnjami učenja med študijem.)

bottom of page