top of page
  • Neja Battelino

SMO LAHKO PRIJATELJI S SVOJIM PSIHOTERAPEVTOM?

Kretek odgovor je NE.

Čeprav daje odnos med klientom in psihoterapevtom včasih občutek odnosa med prijateljema, je ta vseeno precej drugačen. Več o razlikah si lahko prebereš v članku 'Razlike med pogovorom s prijatelji in psihoterapevtom'.


Klient in psihoterapevt ne moreta imeti odnosa izven psihoterapije. Ne moreta biti prijatelja, ljubimca ali poslovna sodelavca.

Tako tudi psihoterapevti za kliente ne sprejemamo svojih prijateljev, trenutnih ali bivših partnerjev, sorodnikov in njihovih bližnjih (npr. otrok moje sodelavke, partner moje prijateljice, brat od moje bivše punce).


Svetovalnica Psihopolonica - psihoterapija za mladostnike in mlade odrasle

ZAKAJ NE?

Vzporeden odnos je proti etničnim načelom psihoterapije, saj bi vplival na psihoterapevtski proces. Če imamo s psihoterapevtom dvojni odnos, lahko tisto, kar se dogaja v enem odnosu, vpliva na drugega. (npr. Če boš v petek prišla v konflikt s svojo psihoterapevtko na zabavi, se ne boš dobro počutila v sredo pri njej na psihoterapiji.) Za psihoterapevtski odnos je tudi moteče, če klient ve preveč o svojem psihoterapevtu. (npr. Če veš, da se tvoja psihoterapevtka ločuje, se boš mogoče začela spraševati ali ti lahko pomaga pri reševanju težav, ki jih imaš v odnosu s svojim fantom. - Lahko.)


MALO FLEKSIBILNOSTI.

Ker živimo v majhni državi z majhnimi kraji, je skoraj neizogibno, da se ne bi kdaj srečali. Če se srečamo, je na klientu, da odloči, kako se bo obnašal. Psihoterapija je zaupna in pri nekaterih klientih, to da obiskujejo psihoterapevta, ve le nekaj bližnjih. V primerih, ko se srečamo, se raje naredijo, da se ne poznamo ali pa si samo ’na hitro’ pokimamo.

Za študente psihoterapije (ki morajo obvezno opraviti določeno število ur pri psihoterapije) pa je skoraj neizogibno, da se ne bi srečevali s svojim psihoterapevtom npr. na faksu, različnih delavnicah ali predavanjih.

Po zaključeni psihoterapiji je odnos med psihoterapevtom in klientom odvisen od psihoterapevta. Čeprav klient in psihoterapevt po koncu psihoterapije ne postaneta prijatelja, nekateri psihoterapevti ne bi zavrnili povabila na kavo ali kosilo s klientom, s katerim so psihoterapevtski proces že zaključili.


ABSOLUTNO NE.

Nekateri psihoterapevti imajo na trenutke kolegialen odnos s svojimi klienti izven psihoterapije. Meja, ki je ne smemo nikoli prestopiti pa je: psihoterapevt ne sme imeti romantičnega ali seksualnega odnos z nekom, ki je ali je kdaj koli bil njegov klient. (V tem primeru bi izgubil psihoterapevtsko licenco.)


Več o psihoterapiji si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)


Če razmišljate, da bi začeli s psihoterapijo, ste vabljeni na uvodni pogovor.

Na uvodni pogovor se lahko naročite na

psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o tem, kako izgleda uvodni pogovor, si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)


(Članek je informativne narave.)


bottom of page