top of page
  • Neja Battelino

KAJ SE DOGAJA NA UVODNEM POGOVORU?

Ko se odločamo za psihoterapijo, ponavadi nismo v ‘najboljši koži’ in misel, da bi nekomu, ki ga vidimo prvič, razlagali o svojih osebnih težavah, je lahko za marsikoga zastrašujoča. Da bo bolj jasno, kaj lahko na uvodnem pogovoru pričakujete, sam napisala tale članek. Seveda je vsak uvodni pogovor drugačen, vseeno pa se na uvodnem pogovoru držimo nekaterih smernic.


Svetovalnica Psihopolonica - psihoterapija za mladostnike in mlade odrasle

Mladostniki, ki so mlajši od 15 let, na uvodni pogovor pridejo v spremstvu enega od staršev. Starš po potrebi med pogovorom zapusti prostor, da se mladostnik in psihoterapevt lahko pogovorita tudi sama.

Mladostniki med 15 in 17 let lahko na uvodni pogovor pridejo sami ali pa v spremstvu enega od staršev, odvisno kaj mladostnik želi in kako se dogovorimo z njegovimi starši.

Mladi odrasli in mladostniki, ki so starejši od 17 let, pa so na uvodni pogovor vabljeni sami.


KAJ JE NAMEN UVODNEGA POGOVORA?

Uvodni pogovor je namenjen spoznavanju. Klient (in starši, če so prisotni) predstavi svojo situacijo in razloge, da si želi začeti s psihoterapijo. Psihoterapevt pa predstavi psihoterapijo in svoj način dela. Na uvodnem pogovoru tudi predebatiramo morebitne dvome in strahove, odgovorimo na morebitna vprašanja ter se skupaj odločimo ali bomo začeli z rednimi srečanji.


ZAUPNOST

Uvodni pogovor je zaupen, tako kot je zaupna psihoterapija, zato se najprej pogovorimo o zaupnosti in izjemah v katerih se lahko prekrši. Več o zaupnosti psihoterapevtskega procesa si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)


STRUKTURA UVODNEGA POGOVORA

1. Klient opiše, kaj se mu trenutno dogaja v življenju in zakaj se odloča za psihoterapijo ter odgovori na naslednja vprašanja:

Kakšna so tvoja pričakovanja od psihoterapije?

Kakšna je tvoja predstava o psihoterapiji?

Ali prejemaš oz. si prejemal še kakšne druge oblike pomoči (psiholog, psihiater, skupine za samopomoč, svetovalni centri...)?

Kakšno je tvoje splošno zdravstveno stanje in ali jemlješ kakšna zdravila.

Ali in kako pogosto uživaš psihoaktivne snovi (droge, alkohol)?

Se samopoškoduješ oz. si kdaj se?

Ali razmišljaš oz. si kdaj razmišljal o samomoru?


2. Nato psihoterapevt predstavi psihoterapijo in svoj način dela ter odgovorin na morebitna vprašanja.


3. Skupaj naredimo načrt obravnave za klenta.


4. Če klient izrazi zanimanje za nadaljnja srečanja, psihoterapevt predstavi še Pisni dogovor o psihoterapiji.


5. Klient je povabljen, da si vzame čas za razmislek in v dveh dneh sporoči svojo odločitev, če želi začeti s srečanji. S sabo dobi tudi Pisni dogovor o psihoterapiji, da ga lahko doma v miru prebere (in po potrebi pokaže staršem). Če se klent odloči začeti s srečanji, se dogovorimo za deset nadaljnjih srečanj, da se klienti bolje seznanijo z načinom dela in odločijo ali začnejo s psihoterapevtskim procesom.


Uvodni pogovori so med seboj zelo različni, saj pogovor kljub navedenim smernicam poteka v skladu s potrebami klienta.

Vsak klient na uvodnem pogovoru, in tudi kasneje med psihoterapijo, pove o sebi toliko, kot tisti trenutek čuti, da lahko. Vseeno pa je za psihoterapevtski proces pomembno, da se psihoterapevt zaveda nekaterih stvari o klientu; to so odgovori na vprašanja, ki so navedena zgoraj. V primeru, da klient na katero od teh vprašanj ne želi odgovoriti, se o tem pogovorimo in skupaj najdemo primerno rešitev.

Lepo vabljeni na uvodni pogovor.

Na uvodni pogovor se lahko naročite na

psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o psihoterapiji in o meni si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)

(Članek je informativne narave.)

bottom of page