top of page
  • Neja Battelino

KAKO NAREDIMO UPORABEN MISELNI VZOREC

Miselni vzorci nam lahko olajšajo učenje.

Če te zanima, kdaj je pri učenju smiselno uporabljati miselne vzorce si preberi članek Kdaj nam miselni vzorec pomaga pri učenju?.


V tem članku pa so naštete smernice, kako narisati miselni vzorec, da bo čim bolj pregleden in ti bo pomagal, da si boš snov hitreje zapomnil/a.


Svetovalnica PsihoPolonica - Učinkovito učenje

1. NAPIŠI SAMO BISTVO

Ključne besede so dovolj.

Ko boš ponavljal/a s pomočjo miselnega vzorca, se boš spomnil/a tudi vsebine, ki jo ključne besede povzemajo.


2. BARVE

Barve uporabi smiselno: kar spada skupaj naj bo iste ali podobne barve.


3. SIMBOLI IN SLIKE

S puščicami si označi povezave med besedami. Uporabljaj obkroževanje in različne načine podčrtovanja.

Namesto da besedo napišeš, jo nariši. Ilustracije (tudi če se ti zdi, da nisi nadarjen/a za risanje) bodo popestrile miselni vzorec in snov si boš tako lažje zapomnil/a.


4. NAREDI SAM/A

Miselni vzorec si nariši sam/a. Tako boš razumel/a povezave in se spomnil/a celotne snovi, ki jo miselni vzorec predstavlja. Veliko pa se naučimo že med samim risanjem miselnega vzorca.


5. Papir ali računalnik?

Jaz sem bolj za papir. Ker uživam med pisanjem, barvanjem in risanjem. Tako mi čas med učenjem hitreje mine in ne postanem nemirna in naveličana.

Če pa bi pri ustvarjanu mislenih vzorcev raje uporabil/a telefon, tablico ali računalnik lahko preizkusiš naslednje programe oz. aplikacije: Coggle, MindMeister, Ayoa.


Želim ti veliko zabave pri risanju miselnih vzorcev!


Če imaš težave pri učenju ali pa ti učenje vzame preveč časa in ne dosegaš zaželjenih rezultatov, se prijavi na tečaj Učenje učenja na psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o tečaju si lahko prebereš na moji spletni strani. (tukaj)

(Članek je informativne narave. Vir: Večino znanja o učinkovitem učenju sem pridobila na spletnem tečajo Learning How to Learn in s svojimi izkušnjami učenja med študijem.)

bottom of page