top of page
  • Neja Battelino

KAJ SE DOGAJA NA UVODNEM POGOVORU?

Ko se odločamo za psihoterapijo, ponavadi nismo v ‘najboljši koži’ in misel, da bi nekomu, ki ga vidimo prvič, razlagali o svojih osebnih težava, je lahko za marsikoga zastrašujoča. Da bo bolj jasno, kaj lahko na uvodnem pogovoru pričakujete, sam napisala tale članek. Seveda je vsak uvodni pogovor drugačen, vseeno pa se na uvodnem pogovoru držimo nekaterih smernic.

Opisane smernice veljajo za uvodni pogovor z odraslimi in z mladostniki starejšimi od 15 let, ki lahko z dovoljenjem staršev na uvodni pogovor pridejo tudi sami.


KAJ JE NAMEN UVODNEGA POGOVORA?

Uvodni pogovor je namenjen spoznavanju. Klient predstavi svojo situacijo in razloge, da si želi začeti s psihoterapijo; psihoterapevt pa poskuša nuditi odgovore na vprašanja o psihoterapiji. Na uvodnem pogovoru tudi predebatiramo morebitne dvome in strahove ter se skupaj odločimo ali bomo začeli z rednimi srečanji.


STRUKTURA UVODNEGA POGOVORA

1. Uvodni pogovor je zaupen, tako kot je zaupna psihoterapija, zato se najprej pogovorimo o zaupnosti in izjemah v katerih se lahko prekrši. Več o zaupnosti psihoterapevtskega procesa si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)


2. Nato psihoterapevt predstavi svoj način dela, psihoterapijo in sebe.


3. Klient opiše, kaj se mu trenutno dogaja v življenju in zakaj se odloča za psihoterapijo ter odgovori na naslednja vprašanja:

  • Kakšna so tvoja pričakovanja od psihoterapije?

  • Kakšna je tvoja predstava o psihoterapiji?

  • Ali prejemaš oz. si prejemal še kakšne druge oblike pomoči (psiholog, psihiater, skupine za samopomoč, svetovalni centri...)?

  • Kakšno je tvoje splošno zdravstveno stanje in ali jemlješ kakšna zdravila.

  • Ali in kako pogosto uživaš psiho aktivne snovi (droge, alkohol)?

  • Se samopoškoduješ oz. si kdaj se?

  • Ali razmišljaš oz. si kdaj razmišljal o samomoru?


Vsak klient na uvodnem pogovoru in tudi kasneje med psihoterapijo pove o sebi toliko, kot tisti trenutek čuti, da lahko. Vseeno pa je za psihoterapevtski proces pomembno, da se psihoterapevt zaveda nekaterih stvari o klientu; to so odgovori na vprašanja, ki so navedena zgoraj. V primeru, da klient na katero od teh vprašanj ne želi odgovoriti, se o tem pogovorimo in skupaj najdemo primerno rešitev.


Če se klient odloči začeti s psihoterapijo, preberemo in podpišemo dogovor o sodelovanu ter se dogovorimo za termin naslednjega srečanja. (Mladoletni za obiskovanje psihoterapije potrebujejo še privolitev staršev.) Če pa se klent odloči, da ne bo začel s psihoterapijo, se pogovorimo o drugih možnostih podpore in pomoči (npr. drug psihoterapevt, svetovalnica, skupina za samopomoč, osebni zdravnik).

Uvodni pogovori so med seboj zelo različni, saj pogovor kljub navedenim smernicam poteka v skladu s potrebami klienta.

Lepo vabljeni na uvodni pogovor.

Na uvodni pogovor se lahko naročite na

psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o psihoterapiji in o meni si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)

(Članek je informativne narave.)

bottom of page