top of page
  • Neja Battelino

SIMPTOMI DEPRESIJE PRI MLADOSTNIKIH

Veliko mladostnikov se sooča s simptomi depresije, ti simptomi pa nižajo kakovost njihovega življenja. V članku so našteti simptomi depresije, s katerimi se soočajo mladostniki. Pojasnjeno je tudi, kdaj je pomembno in potrebno, da so mladostniki deležni strokovne pomoči.


Simptomi depresije pri mladostnikih so:

zdolgočasenost,

občutki obupa,

občutki nemoči,

občutek, da je vse ‘brezveze’,

občutek, da življenje nima smisla,

neutolažljiva žalost,

upad želje po druženju, umik od druženja in družabnih aktivnosti,

dejavnosti, ki so bile mladostniku prej ljube in so ga razveseljevale, mu zdaj ne dajejo prvega veselja in užitka,

ni veselja, energije in motivacije, niti za prijetne in mladostniku ljube dejavnosti,

razdražljivost,

tesnoba - anksioznost, nemir,

občutek konstantne frustriranosti,

slaba samopodoba, slabi občutki in misli o sebi, veliko občutkov krivde,

težave s spanjem (nespečnost, utrujenost kljub povečani količini spanja),

težave z apetitom (zmanjšan apetiti, povečan apetit),

utrujenost, pomanjkanje energije, občutek težkega telesa,

težave s koncentracijo,

samomorilne misli, samomorilni namen ali poskus samomora.


Svetovalnica Psihopolonica - psihoterapija za mladostnike in mlade odrasle

V nadaljevanju članka je naštetih devet dejstev glede simptomov depresije pri mladostnikih, ki vas lahko usmerijo, kdaj, kje in kako zase ali za vašega otroka priskrbeti pomoč.


1. Nima vsak mladostnik, ki je v stiski, ker se sooča s simptomi depresije, vseh naštetih simptomov. Tudi simptomi, ki jih ima, so v različnih obdobjih in situacijah različno izraženi. Že če se mladostnik sooča samo z nekaterim od zgoraj naštetih simptomov, lahko to zanj pomeni hudi stisko, zato je pomembno, da je čim prej deležen strokovne pomoči. Več o tem, kakšne so oblike pomoči za mladostnike, ki se soočajo s simptomi depresije, si lahko preberete v članku: Geštalt psihoterapija za mladostnike, ki imajo simptome depresije.


2. Tudi mladostnik, ki je zaradi simptomov depresije v veliki stiski, je lahko na trenutke (ali celo nekaj dni) nasmejan in poln energije, kar pa še ne pomeni, da so simptomi izzveneli in mladostnik ne potrebuje pomoči.


3. Mladostnike s simptomi depresije lahko razdelimo na dve skupini. Pri nekaterih mladostnikih so bolj izraženi žalost, zaskrbljenosti, nemir, anksioznosti, jeza in razdražljivost. Drugi mladostniki pa se umaknejo vase, pri njih so bolj izraženi pomanjkanje motivacije in energije ter umik od družbe in aktivnosti.


4. Nekateri od simptomov depresije so lahko tudi znak kakšne fizične bolezni, zato je pomembno, da mladostnik, ki se sooča z naštetimi simptomi, obišče svojega osebnega zdravnika, da ta lahko izključi morebitne druge bolezni.


5. Nekateri od simptomov depresije so lahko tudi posledica uživanja psihoaktivnih snovi.


6. Nekateri simptomi depresije so tudi znaki procesa žalovanja. Žalovanje je normalen in nujen proces ob izgubi, ki zahteva svoj čas. Včasih mladostniki tudi v procesu žalovanja potrebujejo strokovno pomoč in oporo (npr. psihoterapija).


7. Nihanja v razpoloženju so za mladostnike značilna. Prav tako občasna zdolgočasenost in razdražljivost. Normalen del razvojnega procesa je tudi, da mladostniki izgubijo zanimanje za aktivnosti, ki so jih včasih razveseljevale in/ali za aktivnosti, ki zanimajo njihove starše, a si hkrati najdejo nove aktivnosti, ki jih motivirajo in navdušujejo. Pomembno je, da se mladostniku priskrbi strokovno pomoč, kadar simptomi depresije trajajo že nekaj časa (več tednov ali celo več mesecev) in ni izboljšanja. Pomembno je tudi, da mladostnikom priskrbimo strokovno pomoč, kadar sami izrazijo, da jo potrebujejo ali da si je želijo, ne glede na simptome.


8. Samomorilne misli so znak, da mladostnik nujno potrebuje strokovno pomoč. Pomembno je, da se mladostniku priskrbi tako psihiatrično (osebni zdravnik poskrbi za napotnico za psihiatra) kot psihosocialno pomoč (npr. psihoterapija).

V primeru samomorilnega namena pa je nujno, da mladostniku takoj priskrbimo psihiatrično pomoč (Ljubljana: Urgentna psihiatrična ambulanta 01 434 45 17; Dežurna psihiatrična služba, 01 5874 900).


9. Pri mladostnikih in mladih odraslih, ki se soočajo s simptomi depresije, je psihoterapija učinkovita pri zmanjševanju teh simptomov. Diagnoza za učinkovito psihoterapevtsko obravnavo ni potrebna, saj se psihoterapevtska obravnava osredotoča na posameznega mladostnika in specifične težave, ki jih ta ima. Več o psihoterapiji za mladostnike si lahko preberete na naši spletni strani (tukaj).


Če se vi ali vaš otrok soočate s simptomi depresije in razmišljate o psihoterapevtski obravnavi, ste vabljeni na uvodni pogovor. Na uvodni pogovor se lahko naročite na psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o tem, kako izgleda uvodni pogovor, si lahko preberete v članku: Kaj se dogaja na uvodnem pogovoru?.


(Članek je informativne narave.)


Viri:

American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5). 

Joyce, P. in Sills, C. (2014). Skills in Counselling & Psychotherapy. SAGE Publications Ltd.

bottom of page