top of page
  • Neja Battelino

KAJ VPLIVA NA TRAJANJE PSIHOTERAPIJE?

Psihoterapija je proces, ki traja dalj časa in vodi do dolgoročnih sprememb v naših miselnih, čustvenih in vedenjskih vzorcih. Zakaj psihoterapija traja dlje časa, si lahko prebereš v članku ‘Koliko časa traja psihoterapija?’. V tem članku pa si lahko prebereš, kaj vse vpliva na trajanje psihoterapije.


Svetovalnica Psihopolonica - psihoterapija za mladostnike in mlade odrasle

1. Težave, ki jih želimo rešiti

Kako dolgo bo trajala psihoterapija, je odvisno o težav, ki jih želimo rešiti. Če imamo eno težavo, ki se je pojavila pred kratkim, jo bomo rešili hitreje, kot če imamo več različnih težav, ki so z nami že nekaj let. Prav tako bo trajalo dalj časa, kadar ne vemo točno, kaj je narobe, vemo pa, da nismo zadovoljni s sabo in/ali s svojim življenje.


2. Cilji

Na trajanje psihoterapije vpliva tudi, kašne cilje smo si zadali. Okvirne cilje si klient in psihoterapevt postavita na prvih srečanjih. Glavni cilji h katerim tekom psihoterapije stremimo so:

odpraviti ali ublažiti simptome (zaradi katerih je klient začel s psihoterapijo),

odpraviti ali omiliti klientovo bolečino,

osebnostna rast in razvoj,

zavedanje, sprejemanje in spreminjanje čustvenih, miselnih in vedenjskih vzorcev,

spoznavanje sebe,

boljše zavedanje svojih čustev in občutkov.

Tako se bo klient počutil dobro v svoji koži, bo zadovoljen sam s sabo in svojim življenjem ter bo opremljen z orodji za soočanje z življenjskimi izzivi.

Bolj konkretne cilje (npr. boljši odnos s starši, dokončati študij, uživati v svoji službi) si zadajamo tekom psihoterapevtskega procesa in se lahko sproti prilagajajo in spreminjajo.


3. Zavzetost

Na trajanje psihoterapije vpliva tudi naša zavzetost (pripravljenost za delo, pogostost srečanj). Več o tem, kako lahko klient pripomore k učinkovitosti psihoterapije, si lahko prebereš v članku: ‘Kako imeti čim več od psihoterapije’.


4. Odnosi

Pomembno je tudi ali klient za psihoterapijo in osebnostno rast dobiva podporo svojih bližnjih. Še posebej pri otrocih in najstnikih bo napredek veliko večji, če bodo starši podprli psihoterapevtski proces. To lahko storijo z občasno udeležbo na otrokovih psihoterapevtskih srečanjih (ob povabilu) in s potrpežljivostjo, razumevanjem in pripravljenostjo na spremembe.

Kadar pa je določen odnos ena glavnih klientovih tem (npr. odnos med očetom in sinom), je zelo blagodejno tudi, če se druga oseba odloči za svoj psihoterapevtski proces.

Lahko se tudi zgodi, da ljudje okoli nas ne bodo navdušeni nad našimi spremembami. To se ponavadi zgodi takrat, ko se učimo bolj skrbeti zase, postavljati sebe na prvo mesto in čutiti ter izražati svoje meje. Lahko, da se nam bo celo zdelo, da se naši odnosi slabšajo. Moja lastna izkušnja je, da se, ko se naučimo imeti dober odnos s sabo, tudi ostali odnosi izboljšajo.


5. Zunanji dejavniki

V klientovem življenju se dogajajo stvari, na katere nima ali pa ima zelo malo vpliva. Te stvari lahko pozitivno ali negativno vplivajo na njegovo počutje (napredovanje, izguba službe, zaljubljenost, izguba pomembne osebe) in bodo lahko vplivale na trajanje psihoterapije.


Kako dolgo bo trajala psihoterapija, je odvisno od posameznega klienta. Pri večini klientov se opazno izboljšanje pokaže po 15 do 25 srečanjih - simptomi se ublažijo in klient se počuti boljše. Da dosežemo trajnostne spremembe, pa mora psihoterapija trajati dlje časa (od enega do pet let). Pri klientih z nekaterimi duševnimi motnjami (osebnostne motnje, bipolarna motnja, shizofrenija), je lahko psihoterapija tudi brezkončen proces, ki nudi klientu oporo pri čim boljšem funkcioniranju v vsakdanjem življenju.


Več o psihoterapiji si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)


Če razmišljate, da bi začeli s psihoterapijo, ste vabljeni na uvodni pogovor.

Na uvodni pogovor se lahko naročite na

psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o tem, kako izgleda uvodni pogovor, si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)



(Članek je informativne narave.)


bottom of page