top of page
  • Neja Battelino

KAKO IMETI ČIM VEČ KORISTI OD PSIHOTERAPIJE?

Kako lahko klient pripomore k večji učinkovitosti psihoterapije?


1. Najdemo si psihoterapevta ob katerem se dobro počutimo.

Razumljivo je, če svojemu psihoterapevtu ne moremo takoj zaupati vseh svojih skrivnosti, vendar pa naj bi se s časoma zaupali vedno več. V psihoterapevtskem odnosu naj bi se počutili sproščeni, spoštovani in upoštevani.


2. Redno hodimo na srečanja.

Na srečanja hodimo enkrat tedensko ob prej dogovorjenem terminu. To daje občutek rutine in varnosti in je praktično za tako za klienta kot za psihoterapevta.


3. Na psihoterapevtska srečanja prihajamo trezni.


Svetovalnica Psihopolonica - psihoterapija za mladostnike in mlade odrasle


4. V zdravi meri upoštevamo svoje potrebe.

Pred začetkom psihoterapije gremo na stranišče, poskrbimo, da nismo lačni ali žejni ter se udobno namestimo.


5. Naredimo domačo nalogo.

Občasne domače naloge nikoli niso obvezne, vendar pa jih psihoterapevti dajejo z nekim namenom, zato je priporočljivo, da jih naredimo.


6. Na srečanje se pripravimo.

Razmislimo, kaj želimo na srečanju podeliti s svojim psihoterapevtom in kateri svoji temi (npr. določen odnos, določena težava) želimo srečanje posvetiti.


7. Zaupamo v zaupnost in jo spoštujemo.

O tem, kaj počnemo na psihoterapiji se ne pogovarjamo na dolgo in široko s svojimi prijatelji, starši, partnerjem. S tem zaščitimo sami sebe pred odpiranjem tem, ki jih mogoče v situaciji sami ne bi znali zapreti, kar bi lahko vodilo do občutkov zmede, nemoči ali drugih neprijetnih občutkov.

Če imamo dvome o zaupnosti naših pogovorov z našim psihoterapevtom, je dobro, da se o tem pogovorimo na srečanju. Če pa imamo občutek, da psihoterapevt krši zaupnost ali kaka druga etična načela, pa je nujno, da se pogovorimo s kakim drugim strokovnjakom.

O zaupnosti med klientom in psihoterapevtom si lahko prebereš na moji spletni strani. (tukaj)


8. Če nam na srečanjih kaj ni okej, se o tem pogovorimo s svojim psihoterapevtom.

Če nečesa ne želimo početi (ne želimo risati ali kipariti) ali pa se o nečem ne želimo pogovarjati, to povemo. Psihoterapevti so ponavadi veseli, ko vidijo, da se klient v psihoterapevtskem odnosu počuti dovolj varno, da lahko rečejo ne.

Prav tako je dobro, da povemo, če nam ni všeč, kar terapevt reče ali naredi. Tudi kitike ali pritožb psihoterapevti zelo radi slišijo, saj tak pogvor nudi možnosti za rast tako za klineta kot za psihoterapevta.


9. Pogovarjamo se tudi o stvareh, ki niso prijetne.

Pomembno je, da s svojim psihoterapevtom delimo svoja čustva, občutke, misli, ideje, pripetljaje. Pomembno je tudi, da podelimo strahove, ki jih imamo glede deljenja svojih čustev, občutkov, misli, idej in pripetljajev.


10. Ne prehitevamo sami sebe.

Zavedajmo se, da je psihoterapija proces, ki traja nekaj časa. Poskušajmo se ne obsojati, ker ni vse krasno po nekaj srečanjih, ampak skušamo biti ponosni nase, da smo se določili za tako pomemben korak v osebnostnem razvoju.

Ne zasujmo se čez noč s preveč dejavnostmi, ki nam lahko pomagajo (psihoterapija, joga, knjige za samopomoč, tek, sprememba prehrane, predavanja) in zato pričakujemo, da se bomo magično spremenili v enem mesecu. Pomembno je, da poslušamo svoj ritem in mu sledimo. Ter da vemo, da je okej, če gremo včasih tudi kak korak nazaj, preden najdemo ravnovesje.

Če te zanima več o tem, kako dolgo traja psihoterapija, si preberi članka ’Koliko časa traja psihoterapija?’ in ’Kaj vpliva na trajanje psihoterapije?’.


11. Psihoterapijo primerno zaključimo.

Ko se psihoterapevtski proces zaključi, saj smo dosegli želene cilje, se klient in psihoterapevt skupaj dogovorita za zaključek in morebitna občasna srečanja v prihodnosti.

Če se odločimo, da želimo prekiniti psihoterapevtski proces in ne želimo več prihajati na psihoterapevtska srečanja, se o tem pogovorimo s svojim psihoterapevtom ter si vzamemo čas za primeren zaključek.


Več o psihoterapiji si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)


Če razmišljate, da bi začeli s psihoterapijo, ste vabljeni na uvodni pogovor. Na uvodni pogovor se lahko naročite na psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.


Več o tem, kako izgleda uvodni pogovor, si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)


(Članek je informativne narave.)


bottom of page