top of page
  • Neja Battelino

POMOČ IN ZDRAVLJENJE ZA MLADOSTNIKE, KI IMAJO ADHD

Učinkovita obravnava (oz. zdravljenje) mladostnika, ki ima ADHD, se začne s postavljanjem diagnoze. Več o diagnosticiranju si lahko preberete v članku: Kako pridobim diagnozo ADHD?

Čeprav ADHD ni ozdravljiva, lahko učinkovita obravnava mladostniku pomaga obvladovati simptome. Tako mladostnik, ki je deležen učinkovite obravnave živi zadovoljivo, polno in uspešno življenje.

Svetovalnica Psihopolonica psihoterapija z mladostniki, ki imajo ADHD

Učinkovita obravnava mladostnika, ki ima ADHD, se osredotoča na vedenjske in čustvene težave in je individualno prilagojena potrebam mladostnika, njegovim simptomom, odnosom v družini, kognitivnim sposobnostim, počutju in socialnim veščinam. Namen učinkovite obravnave je zmanjšati intenzivnost simptomov (npr. nemir) in pozitivno vplivati na njihove posledice (npr. težave v medosebnih odnosih), tako da simptomi ADHD ne omejujejo razvoja mladostnikovih sposobnosti in potencialov. Več o simptomih ADHD si lahko preberete v članku: Simptomi ADHD pri otrocih in mladostnikih.


Za mladostnike je najbolj učinkovita celostna obravnava, ki vključuje tako psihosocialno obravnavo (npr. psihoterapija) kot biološko obravnavo (npr. zdravila). Ko otrok ali mladostnik dobi uradno diagnozo ADHD, se sestavi načrt pomoči, ki mu bo ustrezala. Navadno v obravnavi sodeluje tim strokovnjakov. Za biološko obravnavo poskrbi osebni zdravnik ali psihiater, za psihsocialno obravnavo pa psihoterapevt. Pri mladostnikih je pomembno, da se v obravnavo vključi še šolsko svetovalno službo.

Pomembno je, da se z obravnavo mladostnika, ki ima ADHD, začne čim prej, saj odlašanje z obravnavo negativno vpliva na simptome in njihove posledice.


Biološka obravnava

Ker ima motnja ADHD biološko podlago, je biološka oblika zdravljenja zelo pomembna. Brez nje je psihosocialna obravnava manj učinkovita. Več o vzrokih ADHD si lahko preberete v članku: Kaj je ADHD?

Biološka obravnava pa ne pomeni nujno zdravljenje z zdravili, saj zdravila niso najboljša rešitev za vse mladostnike. Različne oblike biološke obravnave so:

zdravila,

sprememba prehrane in dodatki k prehrani (vitaminski dodatki, zelišča),

različne terapije za urjenje možganov in

različne terapije za vzpostavljanje ravnovesja v živčnem sistemu (akupunktura, manualne terapije, senzorna integracija).


Zdravljenje z zdravili je uspešno pri treh četrtinah otrok in mladostnikov in s primernimi zdravili lahko otrok ali mladostnik čuti odsotnost simptomov približno 85 % časa. Da se najde pravo zdravilo pa je pomembno sodelovanje z zdravnikom in včasih lahko traja dlje časa, tudi nekaj mesecev. Vsa zdravila, ki se uporabljajo za lajšanje simptomov ADHD, lahko predpišeta psihiater ali pedopsihiater, nekatera zdravila pa lahko predpiše tudi osebni zdravnik ali pediater.

Biološka obravnava ima veliko boljši učinek, ko je v kombinaciji s psihosocialno obravnavo in psihosocialna obravnava lahko pozivno vpliva na zmanjšanje doze zdravil.


Psihosocialna obravnava

Psihosocialna obravnava otroka ali mladostnika lahko vključuje psihoterapijo in različne drzuge oblike psihosocialne pomoči (npr. skupina za urjenje v socialnih veščin). Psihoterapija pomaga pri soočanju z diagnozo in pozitivno vpliva na simptome in njihove posledice.

Za otroke in mladostnike, ki imajo ADHD, so primerne različne oblike psihoterapije:

individualna psihoterapija (Več o psihoterapiji otrok in mladostnikov, ki imajo ADHD, si lahko preberete v čalnku: Individualna geštalt psihoterapija z mladostniki, ki imajo ADHD.),

družinska psihoterapija, saj vedenje posameznika z ADHD vpliva na njegovo celotno družino (Več o vključevanju staršev v psihoterapijo mladostnika, ki ima ADHD, si lahko prebereta v članku: Sodelovanje družine pri psihoterapiji mladostnikov, ki imajo ADHD),

skupinska psihoterapija, kjer ima otrok ali mladostnik možnost svoje izkušnje deliti z drugimi, ki imajo podobne težave ter uriti svoje socialne veščine.


Če imate vi ali vaš otrok ADHD in razmišljate o psihoterapevtski obravnavi, ste vabljeni na uvodni pogovor. Na uvodni pogovor se lahko naročite na psihopolonica@gmail.com ali 040 650 567.

Več o tem, kako izgleda uvodni pogovor, si lahko preberete na moji spletni strani. (tukaj)

(Članek je informativne narave.)

Viri:

Antonucci, D. L. (2007).Neurochemistry of ADHD: Treatment and Applications.

Beebe, D. W. (2005). The psychological Evaluation of Attention Deficit Hyperactivity Disorder in School-Aged Children: A Clinical Approach Based on Recent Practice Guidelines.

Rucklidge, J. J. (2008). Gender differences in ADHD: implications for psychosocial treatments.

Safran, D. S. (2002). Art Therapy and ADHD: Diagnostic and Therapeutic Approaches.

Senfortein, M. (2017). The effect of Gestalt group work on behavioral aspects of ADHD among adolescents in a school setting.

Strong, J. in Flanagan, M. O. (2011). Motnja pozornosti in hiperaktivnosti za telebane.

bottom of page